Dla niektórych osób dieta rozdzielna jest jedyną drogą do uzyskania zdrowia i szczupłej sylwetki. Jeszcze inni idą dalej, twierdząc, że łącząc pewne grupy pokarmów na własne życzenie fundujemy sobie wiele problemów zdrowotnych. Według zwolenników tej tezy absolutnie zakazane jest łączenie białek z węglowodanami, gdyż każde z nich trawione jest w zupełnie inny sposób. Oznacza to, że jeśli zjemy nietrafiony zestaw, organizm nie tylko nie przyswoi wszystkiego, ale także nie będzie w stanie poradzić sobie z nadmiarem wrażeń. Kierując się logiką, łatwo stwierdzić, że dieta tego typu kompletnie nie ma sensu. Jogurt naturalny to produkt, który zawiera zarówno białka, jak i węglowodany. Idąc tym tokiem myślenia, można dobrnąć do absurdu, iż jogurty naturalne w ogóle nie są trawione przez organizm. Białka i węglowodany rzeczywiście trawione są inaczej: białka w żołądku, później trafiają do dwunastnicy i jelita. Trawienie węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej. Nasz organizm to skomplikowany mechanizm, każdy enzym ma w nim swoje zadania i nie jest tak, że gdy jedne enzymy pracują, inne muszą wziąć przymusowy urlop.