Choroba nowotworowa zmienia życie człowieka w dosłownie każdym aspekcie. Konieczne zmiany trzeba wprowadzić także do sposobu odżywiania chorego, tak by przyjmowany co dnia jadłospis współgrał z kuracją leczniczą, a w każdym razie nie wyrządzał pacjentowi żadnej szkody. W diecie osoby chorej na nowotwór szczególnie ważny jest sposób przygotowywania posiłków. Absolutnie nie ma tu miejsca dla dań smażonych, pieczonych, duszonych czy grillowanych. Pacjent powinien dostawać posiłki lekkostrawne, oparte na warzywach i dobrych źródłach białka, ale wyłącznie gotowane, na wodzie lub na parze. Mile widziane są chude ryby i lekkie mięso, zwłaszcza drobiowe. Podając choremu owoce, należy wcześniej obrać je ze skórki, dobrze je też zetrzeć na lekki mus. Nie trzeba obawiać się używania przypraw, o ile będą dawkowane rozsądnie. Do picia zaleca się zwłaszcza czystą wodę, przyspieszającą detoksykację organizmu, słabe napary i świeże soki owocowe i warzywne. Płyny, których należy się bezwzględnie wystrzegać, to alkohol i napoje gazowane, ale także kawa i mocna herbata.