Jesienią i zimą podstawowym składnikiem w menu powinny być gotowane warzywa i owoce. W tym czasie powinniśmy przygotowywać posiłki i podawać jak najczęściej zupy i warzywa strączkowe. Obok gotowanych warzyw i owoców na talerzach obowiązkowo powinny znaleźć się kasze, najlepiej kasza gryczana lub jaglana. Warzywa, owoce i kasze uzupełnią niedobory witamin i składników mineralnych. W tym okresie bardzo często dopadają nas infekcje wirusowe. Ich rozwój skutecznie hamuje dieta bogata w witaminę C.
Jesienią i zimą warto więc dodawać do herbaty cytrynę. Cytrynę dodajemy jednak dopiero jak herbata jest dobrze zaparzona (sygnalizują to opadnięte na dno filiżanki fusy) i lekko przestudzona (wysoka temperatura niszczy witaminę C).
Jesienne i zimowe infekcje są spowodowane niską odpornością organizmu. Można im zapobiec, dodając do potraw czosnek i cebulę oraz wzmocnić odporność organizmu pijąc już wczesną jesienią herbatkę z owoców dzikiej róży lub z jeżówki, do których dodamy niewielką ilość miodu.