Z upływem lat tkanka kostna regeneruje się coraz wolniej. Dlatego im więcej mamy lat, tym większe znaczenie odgrywa właściwa dieta, która sprzyja regeneracji kości, a tym samym zapobiega rozwojowi osteoporozy.
Kluczową rolę w przypadku osób dorosłych i starszych odgrywa dieta zawierająca duże ilości wapnia. Nasz organizm najlepiej przyswaja wapń, który znajduje się w mleku, żółtych serach i w jogurtach. Lepsze wchłanianie wapnia, proces regeneracji kości przyspiesza obecność witaminy D.
Źródłem witaminy D jest masło, żółtka jaj, ryby. Jest on wytwarzana także przez organizm pod wpływem działania promieni słonecznych. Jednak, aby organizm ją wytworzył musimy około 15 minut dziennie spędzić na słońcu. Dodatkowym warunkiem jest nie korzystanie w tym czasie kremów z filtrem UV. Zawarty w kremach filtr UV zablokuje produkcję witaminy D w organizmie. Na gęstość kości wpływa z kolei witamina K. Źródłem witaminy K może być kefir, jogurt, żółtka jaj, szpinak, brokuły. W diecie niezbędne są także dostarczające witaminy C warzywa i owoce.