Nasz jadłospis powinien być dostosowany do naszego wieku. W różnym wieku organizm potrzebuje różnych dawek witamin i składników mineralnych. Osoby w wieku około 20 lat mają zwiększone zapotrzebowanie na witaminy z grupy B, białko i kwasy omega- W diecie powinny więc znaleźć się chude ryby, razowe pieczywo, brązowy ryż, kasza jaglana, kasza gryczana (najlepiej nie palona), mleko i jego przetwory.
Około 30 roku życia organizm kobiet, zwłaszcza tych, które planują zajść w ciążę, potrzebuje kwasu foliowego. Kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój dziecka w okresie życia płodowego. Kwas foliowy znajdziemy w kapuście włoskiej, w pomarańczach, cykorii, w szpinaku.
Czterdziestoletnie kobiety powinny zadbać o dietę dostarczającą glukozynolatów, które chronią przed chorobami nowotworowymi. Ich źródłem są głównie warzywa kapustne. W tym wieku należy ograniczyć spożycie tłuszczy i cukrów prostych. Dieta kobiet pięćdziesięcioletnich powinna być bogata przede wszystkim w wapń. Znajdziemy go w mleku i jego przetworach.