W pewnych przypadkach zbyt wysoki poziom cukru można obniżyć stosując odpowiednią dietę i dbając o aktywność ruchową. W początkowym stadium do obniżenia poziomu cukru wystarczy unikanie tłustego pożywienia: tłustych mięs, wędlin, masła, żółtych i pleśniowych serów, majonezu. Zamiast tych produktów należy jeść pozbawiony skórki drób, chude czerwone mięso, ryby. Konieczny jest także ruch dzięki, któremu mięśnie spalą więcej cukru, czyli glukozy. Na początek wystarczy 15 minut ćwiczeń dziennie, każdego dnia, wraz ze wzrostem formy, czas ćwiczeń należy wydłużać. Ćwiczyć należy 5 dni w tygodniu, z tych 5 dni dwa dni powinny być przeznaczone na ćwiczenia aerobowe. Do ćwiczeń o charakterze aerobowym zaliczamy jogging, jazdę na rowerze, pływanie. Zmieniając nawyki żywieniowe warto poznać indeks glikemiczny poszczególnych produktów. Pragnąc obniżyć poziom cukru we krwi należy postawić na produkty, których indeks glikemiczny jest niższy niż 5 Przykładowym produktem o niskim indeksie są kasze z grubego przemiału.