Świat owoców kusi smakoszy przede wszystkim bajeczną feerią kolorów, wachlarzem zachwycających smaków i różnorodnością konsystencji tych przysmaków. Traktuje się je głównie jako zdrowe przekąski bądź efektowne dodatki do deserów. Tymczasem wdrożenie na kilka lub kilkanaście dni diety opartej głównie na owocach może bardzo przysłużyć się ludzkiemu zdrowiu. Owoce są skarbnicą witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i innych cennych mikroelementów. Już sam ten fakt powinien uspokajać sceptyków diety owocowej. Jej zastosowanie gwarantuje przede wszystkim taki doraźny skutek, jak oczyszczenie organizmu, ale z powodzeniem zadziała także jako terapia upiększająca. Owoce pobudzają bowiem układ pokarmowy do regularnej i właściwej pracy. Pobudzają tez odnowę komórkową, procesy regeneracyjne. Choć owoce są z reguły niskokaloryczne, ich dawka skutecznie dodaje energii, a także poprawia nastrój. Kilkudniowy, owocowy jadłospis dobrze jest połączyć z warzywami, jogurtem i lekkim, chrupkim pieczywem.