Trzustka należy do najmniejszych, ale jakże istotnych narządów naszego ciała. Aby służyła nam, jak najdłużej powinniśmy dbać o nią stosując odpowiedni sposób odżywiania się. Dieta ta powinna być bogata w białko i węglowodany, a uboga w tłuszcze. W przypadku węglowodanów powinno się wybierać przede wszystkim węglowodany ubogie w błonnik pokarmowy. Do takich produktów należy makaron przygotowany z małej ilości jajek, wszystkie gatunki drobnych kasz, ziemniaki, miód, białe pieczywo.
W trosce o trzustkę z diety eliminujemy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: śmietanę, masło, tłuste wędliny, konserwy, tłuste ryby morskie.
Do przyrządzonych na parze potraw możemy dodać jedynie znikomą ilość tłuszczu pochodzenia roślinnego: oliwy lub oleju rzepakowego. Białko w diecie sprzyjającej trzustce powinno pochodzić z produktów pochodzenia zwierzęcego, ale muszą to być produkty odtłuszczone. Możemy jeść także chude ryby, chudy nabiał, chude mięso i wędliny drobiowe. Trzeba także zrezygnować z nawet najmniejszych ilości alkoholu.