Wiele ostatnimi czasy mówi się o diecie bezglutenowej – jest ona zalecana przede wszystkim osobom uczulonym na ten składnik, jednak korzystają z niej również osoby zdrowe, pragnące w ten sposób minimalizować swoją wagę. Dieta bezglutenowa opiera się na minimalizowaniu i wykluczaniu produktów zawierających ten rodzaj białka – pszenicy, żyto, orkisz, jęczmień, również produktów mogących zawierać te produkty. Podczas dobierania produktów warto mieć na uwadze, iż wiele produktów takich jak mąka kukurydziana może być zanieczyszczona glutenem. Co więc gotować i jak jeść? Z pewnością pomocne okażą się liczne blogi oraz książki dedykowane osobom pragnącym wprowadzić dla siebie dietę bezglutenową. Niezwykle ważne jest, aby podczas tego rodzaju diety kontrolować poziom cukru we krwi. Wiele osób decyduje się na dietę tego typu ze względu na niemożliwość spożywania klasycznych słodyczy – wybierają wtedy miód, przetwory, landrynki, ciasta pieczone na sprawdzonych składnikach. Dieta tego typu nie jest zalecana przez lekarzy.