Kobiety po 50. roku życia powinny szczególnie dbać o układ kostny i układ krążenia. Konieczna jest w tym wieku dieta, która przede wszystkim będzie dostarczała kwasów omega-3, dużych ilości wapnia i błonnika, a ograniczała ilość cukru, tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i soli.
Podstawą diety pań po 50. roku życia powinny być tłuste ryby morskie, zwłaszcza świeże. Dostarczą one dobroczynnych, wspierających układ krążenia kwasów omega-3 oraz białka. Jak najrzadziej należy jeść ryby wędzone, w których jest zbyt dużo soli. Dozwolone, a nawet zalecane, są ryby w puszkach: sardynki i szprotki. To jedno z bardziej wartościowych źródeł wapnia. Wapno znajdziemy także w produktach mlecznych.
W diecie kobiet po 50. roku życia nie może zabraknąć maślanki, kefiru, naturalnego jogurtu i mleka. Dietę warto wzbogacić o takie produkty jak: amarantus, komosa ryżowa, nasiona chia, hummus. W tym okresie należy unikać tłuszczy zwierzęcych, zamiast nich stosować należy tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, kukurydziany, z pestek winogron, oliwę z oliwek.