Kobiety w tym wieku wchodzą w okres szczególnych zmian hormonalnych, ich dieta powinna więc być odmienna od tej, którą stosowały dotychczas. Kobietom po 50-tym roku życia zagraża między innymi osteoporoza. Jest to związane ze zmniejszoną produkcją kalcytriolu. Niedobór kalcytriolu sprawia, że organizm kobiety w tym okresie znacznie gorzej wchłania wapń. Stąd ryzyko osteoporozy. Konieczne jest więc wprowadzenie do diety mleka i produktów mlecznych oraz szprotek, które należy jeść w całości. Z diety wykluczamy botwinkę, szpinak i szczaw, aby jeszcze bardziej nie zakłócać gospodarki wapniowej w organizmie. U kobiet w tym wieku wzrasta także ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dlatego konieczne jest przejście na niskokaloryczną dietę i wykluczenie z diety słodzonych napoi i słodyczy. Wskazana jest rezygnacja z napojów zawierających kofeinę i z czarnej herbaty. Zaleca się jedzenie dużej ilości owoców i warzyw, które są bogatym źródłem antyoksydantów. Dodatkowo nie zapominajmy o ruchu na świeżym powietrzu.