Świat po raz pierwszy o diecie Dukana usłyszał po publikacji książki pod wiele mówiącym tytułem: Nie potrafię schudnąć. W osoby, które przerobiły już wiele diet, z marnym zresztą skutkiem, wstąpiła nowa nadzieja. Skoro udało się w sytuacji beznadziejnej, uda się i mnie! Niewiele jest diet, które uczyniły tyle szkody, co dieta Dukana, rozregulowując metabolizm i rujnując najprostsze funkcje biologiczne naszego organizmu. Skuteczność diety Dukana w istocie polega na wykorzystaniu tendencji naszego organizmu do utrzymania funkcji życiowych za wszelką cenę. W momencie, gdy prawie całą wartość energetyczną naszego pożywienia zaczynają stanowić białka, organizm musi szukać innych niż do tej pory sposobów na podtrzymanie swojego działania. Za wszelką cenę chce więc chronić białka, z których rozpadu powstają aminokwasy, budujące narządy wewnętrzne. Zapotrzebowanie energetyczne zaspokaja zatem, spalając zapasy tłuszczu. To właśnie jest ten niesamowity efekt diety Dukana. Ten stan rzeczy, utrzymujący się jednak przewlekle, zakwasza organizm, uszkadza nerki i przesadnie obciąża wątrobę. Nie ma bardziej szkodliwej diety.