Jeżeli chcesz schudnąć, a boisz się efektu jojo, postaw na dietę garstkową. Jest to obecnie jeden ze zdrowszych sposobów dbania o szczupła sylwetkę. Autorem diety jest Anna Lewitt, która uważa, że głodzenie w żaden sposób nie pomoże nam schudnąć.
Co jeść?
Typowe dla diety garstkowej jest to, że nie odmawiamy sobie niczego. Wszystkie produkty dzielone są na trzy grupy. Pierwsza to produkty białkowe, do których zalicza się mięso, jaja, rośliny strączkowe, ryby i nabiał, druga to węglowodany, które obejmują makaron razowy, płatki zbożowe, ciemne pieczywo, trzecia zaś to warzywa i owoce. Jedyne, co należy z pożywienia wyeliminować to cukier i białe pieczywo. Każdy posiłek powinien składać się z produktów wchodzących do każdej grupy. Dzięki temu będziemy pewni, że nie zabraknie nam witamin i minerałów.
Jak jeść?
Jemy przede wszystkim pięć posiłków w ciągu dnia. Wszystkie przekąski należy wyrzucić. Miarą wielkości porcji jest nasza garść. Produkty, które nie dadzą się tak zmierzyć, dobieramy na oko, ale robiąc to uczciwie! Z ilością nie należy przesadzać.