Miażdżyca występuje wtedy, gdy poziom cholesterolu, tłuszczu i innych substancji we krwi odkłada się na ścianach tętnic. Proces ten może się rozpocząć już, gdy jest się dzieckiem, ale może stać się problemem wtedy gdy ma się 50, 60 i więcej lat. Wszystko to gromadząc się w tętnicach, tworzy płytkę. Płytka ta może częściowo lub całkowicie zablokować tętnice, odcinając dopływ krwi do serca lub mózgu. To wtedy powstaje zawał serca lub udar. Zbyt dużo cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wysokie ciśnienie krwi, palenie- to wszystko powoduje najwięcej szkód dla tętnic. Inne czynniki ryzyka sprzyjające miażdżycy to cukrzyca, stres, otyłość i nieaktywny tryb życia. Mężczyźni na ogół są bardziej narażeni, ponieważ tłuszcz gromadzi się im głównie na brzuchu, a nie na biodrach i udach. Jednak można walczyć z miażdżycą za pomocą właściwych wyborów żywieniowych. Trzeba ćwiczyć i równocześnie trzymać się z dala od tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Dobrze jest w swojej diecie mieć jak najwięcej produktów, które obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i promują dobre krążenie.