Wiele osób obawia się, że rozwinie się u nich choroba nowotworowa. Okazuje się jednak, że ryzyko wystąpienia raka można zminimalizować. Wystarczy wprowadzić do diety określone rodzaje produktów.
Zielona herbata
Prawdziwa królowa napojów, które walczą z rakiem. Zawarte w niej katechiny to substancje, które doskonale zapobiegają tworzeniu się przerzutów. Picie zielonej herbaty sprawia, że istniejąca już białaczka czy rak piersi mają o wiele wolniejszy rozwój. Warto dodać, że pomaga ona również usuwać z wątroby toksyny o działaniu rakotwórczym.
Czosnek, cebula, por i szczypiorek
Te wyjątkowo aromatyczne warzywa bogate są w związki siarki. To właśnie one osłabiają działanie rakotwórcze dymu papierosowego oraz potraw przyrządzanych na grillu. Do tego warzywa te skutecznie pomagają obniżać poziom cukru we krwi. Zalecane są więc dla cukrzyków.
Imbir i kurkuma
Te egotyczne dla Polaków przyprawy doskonale zapobiegają powstawaniu nowotworów różnego typu. Kiedy jednak rak się rozwinie, ich spożywanie sprawia, że lepiej reaguje na leczenie.