Kamica nerkowa, czyli jedno z najpoważniejszych schorzeń, jakie mogą dotykać nerek, to choroba rozwijająca się w ukryciu i długo przebiegająca bezobjawowo. Może pojawić się z różnych przyczyn, wśród których są między innymi uwarunkowania genetyczne bądź częste borykanie się ze stanami zapalnymi dróg moczowych. Jednak najczęściej występujący rodzaj kamicy zwraca uwagę na fakt, że chorobę tę można sprowadzić na siebie samodzielnie i dobrowolnie, poprzez uskutecznianie złych nawyków żywieniowych. Kamica szczawianowa to taka postać choroby, w przebiegu której kamienie nerkowe powstają ze złogów szczawianów wapnia, odkładających się na dnie nerek. Aby chronić się przed tego rodzaju schorzeniem, należy rozsądnie komponować swoją dietę, zwłaszcza włączając do niej warzywa zawierające dużo kwasu szczawianowego, przy jednoczesnym ubóstwie w zakresie wapnia. Do takich produktów zaliczamy przede wszystkim szpinak, buraki, rabarbar, botwinę, a nawet herbatę i kawę. W trosce o nerki należy nie tylko ograniczać te produkty, ale też pamiętać o regularnym piciu czystej wody, rozrzedzającej mocz.