Z jedzenia mięsa rezygnują przede wszystkim wegetarianie. Jednak dla wielu z nas dieta pozbawiona mięsa przyniesie wiele korzyści. Podstawą diety wegetariańskiej są nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, kasze i tłuszcze roślinne. Decydując się na taką dietę, wzmocnimy odporność organizmu, obniżymy poziom złego cholesterolu, zapobiegniemy nadwadze.
Nie musimy od razu stawać się wegetarianami, wystarczy niewielka zmiana w jadłospisie. Postarajmy się przynajmniej dwa dni w tygodniu obejść się bez potraw mięsnych i zup gotowanych na mięsnych wywarach. Zamiast nich jedzmy zupy warzywne i inne potrawy z gotowanych warzyw.
Nie zapominajmy także o konieczności doprawiania surowych warzyw łyżką stołową oleju roślinnego, a zwłaszcza olejem rzepakowym, który ma wyjątkowo korzystny wpływ na układ krążenia. Jedząc przynajmniej dwa razy w tygodniu tylko warzywa, owoce i kasze dostarczymy organizmowi wyjątkowo dużą dawkę witamin, błonnika i mikroelementów. W efekcie pozbędziemy się z organizmu toksyn.