Dieta śródziemnomorska jest dietą niezwykle popularną, gdyż bazuje na naturalnych produktach, jest lekka i dostosowana do klimatu. Z powodzeniem może stać się dietą odchudzającą. Jest szczególnie popularna w takich krajach jak Francja, Włochy, Hiszpania. Turyści wracający z wakacji, często przenoszą je na grunt rodzimy.
W diecie śródziemnomorskiej rezygnuje się z tłuszczy nasyconych, takich jak smalec, masło, tłuste mięsa, na rzecz tłuszczy roślinnych. Rezygnuje się też z białego pieczywa, półproduktów, a wprowadza duże ilości warzyw, owoców, makaronów, kasz i pieczywa pełnoziarnistego. Zwolennicy tej diety praktycznie rezygnują z mięsa czerwonego na rzecz ryb i innych owoców morza. Wszystkie produkty są zawsze świeże.
W diecie śródziemnomorskiej spożywa się duże ilości makaronów. W powszechnej opinii makarony tuczą. Jest to stereotyp. Makarony połączone z warzywami i samodzielnie przyrządzanymi sosami nie mają właściwości tuczących. Oczywiście nie można przesadzić z ich ilością. Jeśli zjadamy zbyt dużo, nawet najmniej kaloryczna potrawa może dodać nam kalorii.