Jesienią bardzo wiele osób cierpi na sezonową depresję. Z przypadłością tą można sobie poradzić zmieniając swój sposób odżywiania się. Jesienią w organizmie brakuje dopaminy. Jeżeli więc dopada nas sezonowa depresja jest to znak, że nasza dieta jest uboga w nabiał, ryby i chude mięso. Szczególnie często na talerzach powinny znaleźć się ryby. Są one nie tylko źródłem antydepresyjnej dopaminy, ale także kwasów omega- Kwasy omega-3 także działają na organizm antydepresyjnie, a oprócz tego dostarczają witaminy A, D i E. Oprócz ryb kwasy omega-3 znajdziemy w oleju rzepakowym.
Walkę z sezonową depresją pomogą zwalczyć także węglowodany. Powinny to być przede wszystkim węglowodany pochodzące z pełnoziarnistego pieczywa, kasz, razowego makaronu, płatków owsianych. Dostarczą one nie tylko energii, ale także witamin z grupy B.
Witaminy z grupy B są konieczne do wytworzenia hormonu szczęścia, czyli serotoniny. Jadłospis uzupełniamy o warzywa i owoce. Stosując taki sposób odżywiania się na pewno pozbędziemy się sezonowej depresji.