Wśród produktów, które każdy z nas powinien włączyć do swojej diety, znajdują się różne rodzaje orzechów. Orzechy to doskonałe źródło rozmaitych witamin i minerałów. Z całą pewnością więc warto poznać je bliżej i dowiedzieć się, które z nich są dla naszego ciała najbardziej wartościowe.
Migdały
Są dość drogie, ale warto zadbać o to, aby chociaż raz na jakiś czas znalazły się w naszej diecie. Ciekawym jest fakt, że dostarczają nam więcej wapnia niż mleko, które uważane jest za najlepsze źródło tego składnika mineralnego. Oprócz tego migdały zawierają magnes, witaminę E oraz selen. Są również dobrym źródłem błonnika.
Orzechy włoskie
W Polsce są najbardziej popularne. Bardzo korzystnie wpływają na pracę i kondycję naszego serca. Wspomagają również układ nerwowy. Dostarczają kwasu elagowego, który skutecznie zapobiega powstawaniu nowotworów.
Orzechy pekan
To prawdziwa skarbnica witamin. Zawierają nie tylko witaminę A i E, ale także takie składniki mineralne, jak: