Pod nazwą reumatyzmu kryje się schorzenie, które najprościej opisać jako przewlekły stan zapalny, rozwijający się w obrębie stawów. Przypadłość ta sprawia, że chory odczuwa dotkliwy ból i nie jest w stanie poruszać sprawnie zmienionymi częściami ciała. Reumatyzm bardzo chętnie atakuje dłonie, w dość charakterystyczny sposób deformując zwłaszcza palce. Oczywiście reumatyzm, jak każda choroba, podlega leczeniu farmakologicznemu, ale okazuje się także, że mądrze zbilansowana dieta może spowolnić rozwój choroby, a nawet ograniczyć ryzyko jej wystąpienia. Jak się okazuje, niepożądanym zmianom w stawach sprzyja dieta tłusta i ciężka – najlepszą profilaktyką będzie więc przeciwna jej dieta wegetariańska. Zmagając się z reumatyzmem, dobrze jest zamienić czerwone mięso na ryby i pozwolić, by więcej miejsca w jadłospisie zajmowały warzywa: zwłaszcza surowe i gotowane na półtwardo. Dobrze też sięgać po produkty znane ze swoich właściwości wyciszania stanów zapalnych. Potrafią to na przykład takie przyprawy jak kurkuma czy goździki.