Osoby z zespołem metabolicznym – jednym z kilku czynników ryzyka powikłań serca, udaru mózgu, jak i cukrzycy typu II – mają znacznie lepszą możliwość wykaraskania się z tej choroby, jeśli będą przestrzegać zdrowej diety. Poszczególne nawyki żywieniowe człowieka, nie tylko poszczególne składniki pożywienia, mogą sprawić ogromną różnicę w odniesieniu do funkcjonowania całego organizmu. Jeśli u jakiejś osoby zdiagnozowano zespół metaboliczny zwykle cierpi ona na nie mniej niż trzy spośród następujących czynników ryzyka: posiada zbyt dużo tłuszczu wokół brzucha, ma zbyt wysoki poziom triglicerydów, ma zbyt niski poziom cholesterolu HDL, ma bardzo wysokie ciśnienie krwi, a także wysoki poziom cukru we krwi. Zdiagnozowany zespół metaboliczny podwaja ryzyko chorób serca i daje pięciokrotnie większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II. Dlatego tak ważne jest zapoznać się z listą wytycznych żywieniowych, które pomagają zaradzić tym problemom. W odniesieniu do tej diety trzeba trzymać się z dala rafinowanych zbóż i białego mięsa, a samą dietę wypełniać dużą ilością owoców i warzyw.